SM-GULD

SM-GULD Historia

Mellan 1925-1985 lyckades man vinna SM-guld hela sju gånger. Det är de sju gulden man tagit under SSKs historia. Det mest kända av dessa guld är såklart det som togs 1925 då klubben precis börjat spela hockey. Det var ett par bandy spelare på klubben som tog initiativet för klubbens verksamhet inom hockey och det visade sig vara en gyllene idé. Efter endast fem matcher hade man blivit svenska mästare i hockey under sitt första år.

1931

Men även om det första året var spektakulärt så var det inte den enda gången man skulle vinna sm-guld i klubben. Redan 1931 lyckades man igen. Det var mot Hammarby som man spelade för guldet. Nu var det här på trettiotalet och man lyckades dra en publik på cirka tusen personer till matchen. Matchen slutade 2-0 för SSK och man vann mästerskapet. Det skulle dock ta hela tio år till innan man nådde samma resultat igen.

1941

SSK hade flyt under årets säsong eftersom den inleddes med att tre nygamla spelare återkom till laget. Dessa var otroligt bra och skulle leda till fina resultat för klubben under året. Finalen var mot IK Göta och man lockade cirka 2500 personer till matchen som spelades på Stockholm Stadion. Matchen slutade 3-2 för SSK i förlängning och man vann sitt tredje SM-guld.

1944

I grundserien slutade man på femte plats. I SM slutspelet började det dock bra för SSK och man spelade till slut mot Hammarby IF som var favoriterna. Även om Hammarby först tog ledning så gjorde man en återkomst och Södertälje Sportklubb lyckades vinna med 3-2. Det innebar att klubben precis vunnit sitt fjärde SM-guld.

SM-GULD |Södertälje SK Hockey | Fansens.se1953

Det tog ett par år innan man fick sitt nästa guld. Södertälje SK var södergruppsvinnaren i seriespelet. Man spelade mot norrgruppsvinnaren Hammarby IF i en match som slutade 5-1. Detta i en andra finalmatch efter den första slutade 2-2. Man lyckades då vinna sitt femte guld och det skulle inte ta lång tid innan man vann sitt nästa.

1956

Det tog bara tre år innan det var dags igen för ett guld. I en match mot Djurgården lyckades man få 3-1 och vann. Det chockade nog inte många i publiken dock eftersom SSK tog sin första poäng endast två minuter in i matchen. Det var det sjätte guldet man vann och det skulle ta ett bra tag innan man vann sitt nästa.

1985

Det tog hela tjugonio år innan man vann nästa SM-guld. Det finns en del diskussioner om varför SSK vann just denna match. Men att man gjorde flera goda nyförvärv kan definitivt ligga bakom en del av det. Matchen avgjordes genom bäst av fem matcher mot Djurgården IF. Final matchen slutade 6-3 för SSK och man tog då hem sitt sjätte guld. Det är också det sista guldet man vunnit än så länge.