Skador inom SSK Hockey

Inom sport är det såklart inget ovanligt med skador. Det är att förvänta sig i de flesta sporter och hockeyn är definitivt inget undantag. Is-hockey är en kontaktsport med höga hastigheter och klubbor så skador är vanligt förekommande.

Det säger då också att Södertälje Sportklubb har under sin tid också haft skadade spelare. De flesta fall kan man dock få behandling för dessa skador. Än bättre är det idag jämfört med under deras storhetstid på 1900-talet då vården inte var lika utvecklad inom de skador som är vanliga. Med tiden så har bland annat kiropraktiken och fysioterapin utvecklats en hel del. Det har gjort det möjligt för skadade spelare att i större mån kunna återgå till deras karriär som hockeyspelare.

Skador och behandling

Skadorna man kan dra på sig genom hockey är många. Ofta är de kopplade till benen eller armarna. Men även ryggskador förekommer såsom diskbråck, ryggskott och ischias. Tack vare skyddsutrustning så kan man ofta undvika allvarliga skador i skalle och ansikte. Det finns då fall när utrustningen inte räcker eller inte hjälper och man kan då dra på sig skador på dessa ställen också.

Men knäskador är vanligt förekommande. Ofta kan det handla om skadade ledband som blivit slitna under spelandet. Ofta kommer skadorna genom vridvåld eller liknande vilket kan orsaka allvarliga ledbandsskador. Dessa kan behandlas på många olika sätt men innebär ofta att spelaren måste ta en längre paus. Det kan orsaka en hel del problem ifall det är en av de bättre spelarna som blivit skadad.Skador |Södertälje SK Hockey | Fansens.se

Andra typer av skador som också förekommer är frakturer i ben eller armar. Även fingrarna kan drabbas som till exempel Linus Videll fick uppleva. Detta efter att han tagit emot ett slag på fingret vilket orsakade att han inte kunde spela klart sin match. Likaså för Henrik Nyberg som skadade handen när han fick ett slag på den. Men det finns fall där det inte bara är en match som man måste hoppa. Johan Skinnars hade under en längre tid handproblem som ledde till att flera matcher var tvungna att skippas.

Dessa skador kan behandlas på många olika sätt. Idag är det vanligt att hockeyspelare kontinuerligt kollas genom till exempel en fysioterapeut eller en kiropraktor. Det låter en få kontinuerlig vård och kontroll vilket minskar risken för allvarliga skador på lång sikt. Har man ledskador är det vanligast att man får behandling genom en kiropraktor. Detta då en kiropraktor kan underlätta läkningen så att man snabbare kan återgå till sitt spelande.

Exempel på skadade spelare som fått problem med sina knän eller ledband är Anze Kopitar, Josef Boumedienne och Stanislav Neckar. Men en ledskada behöver inte alltid vara allvarliga. Behandlar man dem rätt och tar hand om sin rehabilitering så kan man ofta återgå till sitt spelande. Det är inte lika ofta idag som man behöver avsluta hela sin karriär efter en skada. Men det finns fall där rehab tar så pass lång tid att man inte kommer kunna fortsätta sitt spelande som vanligt. Blir man borta i flera år så kan det trotsallt orsaka problem för laget.