Kända hockeyspelare i Södertälje Sportklubb

Kända hockeyspelare

Sportklubben har haft en hel del Kända hockeyspelare med framgångar under åren. Det är trotsallt en klubb med en lång historia. Sedan har klubbens framgångar också varit utspridda under 1900-talet så många spelare har fått chansen att utmärka sig. Skulle man försöka få med alla kända spelare som någonsin haft en karriär i SSK så skulle det ta en evighet. Nedan följer några av de mest nämnvärda personerna som varit involverade i klubben.

Carl Abrahamsson

”Calle Aber” som han också kallades, var en hockeyspelare under 1900-talet. Han var med i Södertälje Sportklubb innan de hade börjat med hockey. Han spelade då i SSK Bandy när man byggde upp det under tjugotalet. Men sedan 1925 så bestämde Carl och hans hockeyspelande bror Erik sig för att försöka få SSK att börja med is-hockey. Man lyckades övertala styrelsen och samma år så spelade man i final och fick sitt första SM-guld. Carl var också den som var segermålskytt i matchen mot Västerås.

Han blev sedan -26 uttagen till landslaget och vann OS-silver 1928. Han hade en aktiv karriär i ett par år till innan han blev tränare för SSK Hockey, något  som han arbetade med till hans gick bort 1948.

Göte Blomqvist

Hockeyspelare Göte, också kallad ”Vicke Hallon”, var spelare i SSK Hockey under 16 säsonger och gjorde hela 244 mål under sin karriär. Det har gjort honom till SSK:s bästa målskytt genom tiderna och har bland annat gjort hela åtta mål på en match.

Det han är mest känd för är att ha vunnit SM tillsammans med laget under åren -53 och -56. Han lyckades också vinna bronsmedalj i OS 1952.

Folke Jansson

Folke var spelare i SSK Hockey mellan åren 1935 till 1948. Han fortsatte dock efter sin karriär att vara lagledare för SSK i två år. Under sin spelkarriär var han med och vann SM både 1941 och 1944. Efter hans karriär fortsatte han dock med sitt arbete i SSK genom styrelser och genom att vara lagledare bland annat.

Andra framgångsrika spelare

Det går såklart inte att få in alla spelare i en enda lista. Men SSK har en historik med kända spelare än idag. Även om dessa spelare sedan gått över till andra lag så har det ofta varit i samband med att man börjat i National Hockey League. SSK har utan tvekan varit en bidragande faktor i att träna upp framtida stjärnskott.Kända hockeyspelare |Södertälje SK Hockey | Fansens.se

Exempel på kända spelare som har gått över till NHL vore Anže Kopitar som gick över till Mora IK innan man valdes till Los Angeles Kings i NHL. Man har även andra kända spelare som Carl Hagelin och Magnus ”Linkan” Lindquist som också spelade i SSK tidigare. Hur klubben kan dra nytta av detta i sin kamp tillbaka till framgången återstår att se. Men klubben har utan tvekan lockat en hel del framtida storspelare och det är inte otroligt att klubben kommer fortsätta träna upp sina spelare, förhoppningsvis för deras vinst också.